fbpx 7 indicatori de performanță ai flotei auto | SAS
indicatori de performanta

7 indicatori de performanță ai flotei auto

 

Ce indicatori de performanță trebuie să urmărim pentru a putea crește rezultatele financiare și pentru a îmbunătăți eficiența activității flotei auto?

 

În ultimii ani, accesul la informație a devenit, pe cât de ușor, pe atât de necesar. Inovațiile din domeniul tehnologiei au facilitat procesul de colectare și interpretare a datelor și au condus rapid la creșterea performanțelor, oferind managerilor de flotă un cadru eficient de administrare a resurselor. Însă, cantitatea mare de informații a atras după sine și o nouă provocare - analiza atentă a indicatorilor de performanță care arată cât este de eficientă flota auto și unde pot fi aduse îmbunătățiri. Cu ajutorul sistemelor de monitorizare GPS avansate pe care le au acum la dispoziție, managerii de flotă pot lua măsuri de asistență care să conducă rapid la optimizarea acestor indicatori de performanță. Însă, pentru a păstra eficiența la cote maxime, este necesară monitorizarea lor constantă și îmbunătățirea permanentă a aspectelor care conduc către pierderi.

 

Când vine vorba de analiza rapoartelor, este important să avem în vedere principalii indicatori de performanță. În continuare, am identificat 7 indicatori de performanță și motivele pentru care este necesar ca aceștia să fie ținuți permanent sub observație:

 

1. Distanța parcursă - reprezintă suma totală a kilometrilor realizați de către un vehicul pe parcursul unei călătorii, de la punctul de pornire și până la cel de întoarcere. Acest indicator de performanță ajută la optimizarea rutelor și reducerea consumului de combustibil, prin eliminarea kilometrilor parcurși inutil sau în scopuri personale.

 

2. Stilul de condus al șoferului - este unul dintre principalii factori care determină consumul de combustibil, uzura vehiculelor și riscul de incidente. Pentru a reduce cât mai mult pierderile financiare nejustificate, este necesar să avem mereu în vedere comportamentul șoferului la volan. Accelerarea excesivă, frânarea bruscă, nerespectarea regulilor de circulație sunt doar câțiva factori care, dacă sunt eliminați, reduc costurile de întreținere a vehiculelor sau penalizările.
 

3. Costul total per vehicul - însumează cheltuielile totale de deținere ale unui vehicul, pornind de la costul de achiziție, consumul de carburant, mentenanța, asigurarea, impozitul, și până la alte taxe aferente pe parcursul utilizării acestuia. Compararea acestui cost total cu venitul pe care vehiculul îl aduce este esențial pentru reducerea cheltuielilor, în cazul în care vehiculul se dovedește a fi ineficient din punct de vedere financiar.

 

4. Consumul de combustibil - este una dintre cele mai mari cheltuieli curente ale flotei auto și influențează în mod direct eficiența, mai ales în contextul fluctuațiilor de preț înregistrate la nivel mondial. Creșterea prețurilor la petrol ridică direct nevoia reducerii consumului, lucru care poate fi realizat, în cea mai mare parte, prin optimizarea rutelor și prin antrenarea unui stil de condus eficient și echilibrat. Conform Bursa.ro, se estimează că anul 2022 va aduce cea mai mare creștere de preț al barilului de petrol din ultimii 30 de ani, mai exact 100 de dolari/baril.

 

5. Timpul de livrare - este un indicator care determină în mod direct performanța înregistrată de flota auto, în ansamblu. Acest indicator de performanță este în raport direct cu distanța parcursă, aspecte care odată optimizate conduc la maximizarea profitului. În analiza acestui indicator trebuie luate în considerare și timpii de repaus ai șoferilor, infrastructura și condițiile de trafic.

 

6. Rezultatele inspecțiilor tehnice periodice și mentenanța - reprezintă cea mai ușoară modalitate de a prelungi durata de utilizare a vehiculelor, astfel economisind sume importante de bani cu defecțiuni sau chiar înlocuirea vehiculelor. De asemenea, urmărirea acestui indice asigură și buna desfășurare a activității, datorată scurtării timpului de reparație în care mașina se află în service și nu poate fi utilizată.

 

7. Siguranța șoferilor - este un aspect critic pentru flota auto, care trebuie urmărit în mod atent și proactiv. Sistemele de monitorizare GPS asigură un grad sporit de siguranță prin alertarea instantanee a oricărui incident neobișnuit, precum bruscarea vehiculului sau reducerea rapidă a volumului de combustibil din rezervor.

 

Misiunea de bază a managerilor de flotă este de a administra eficient activitatea și resursele pe care le are la dispoziție. Fie că vine vorba de vehicule, șoferi, combustibil sau bani, toate elementele unei flote trebuie să fie gestionate eficient, iar flota auto să funcționeze optim ca un sistem unitar. Monitorizarea tuturor acestor indicatori are ca scop creșterea performanței totale a flotei, ca element unic. Însă, realitatea ne arată că, de cele mai multe ori, managerii de flotă sunt implicați direct în activitățile de zi cu zi, iar timpul rămas nu le permite să adune și să analizeze informațiile necesare. Pentru a simplifica acest proces, noile sisteme și module de monitorizare a flotei colectează automat date despre vehicule, șofer, rute, consum și cheltuieli, creează rapoarte și generează analize de activitate complete, pe baza cărora managerii pot lua decizii. Simpla instalare a unui dispozitiv de monitorizare pe fiecare vehicul poate duce la economii majore în ceea ce privește consumul de resurse și totodată reduce semnificativ riscul pierderilor financiare datorate unor situații neprevăzute.

 

 

V-am trezit interesul?

Cere o estimare de pret si demo

Costurile pentru combustibil în afacerea ta pot varia în funcție de locația de unde este procurat acesta și de tipul de carburant utilizat.

Soluțiile GPS de monitorizare oferite de SASFleet nu doar că asigură siguranța flotei, ci și îmbunătățesc nivelul de motivație la locul de muncă. Echipa noastră depune toate eforturile pentru a garanta siguranța flotelor și pentru a crea un mediu de lucru plăcut și motivant pentru echipa ta. 

Monitorizarea GPS include diverse beneficii pentru managementul de flotă precum localizarea autoturismelor din flotă, costuri mai mici de întreținere și optimizarea rutelor

Cât de mult crezi că influențează stilul de condus al șoferilor cheltuielile flotei tale auto? Știai că economia de combustibil e favorizată de conducerea ecologică? Din fericire, printr-un sistem de monitorizare GPS ca cel de la SASFleet accesezi toate  informațiile importante pentru o bună funcționare a parcului auto.  

 

Cu un sistem de monitorizare GPS precum cel de la SASFleet Tracking îți poți optimiza flota în timp ce eficientizezi costurile și corectezi stiluri de condus neadecvate. Unul dintre comportamentele de la volan care poate produce pierderi financiare și poate scădea productivitatea flotei tale este consumul la ralanti.  

Ultimii ani au fost plini de provocări pentru mediul de afaceri, iar majoritatea industriilor au fost forțate să se adapteze schimbărilor aduse de contextul socio-economic actual. Zona de logistică și transport a fost afectată, iar companiile au fost nevoite să adopte soluții inovative pentru atingerea obiectivelor propuse. 

Managementul de flotă presupune de fapt managementul costurilor de mentenanță ale mașinii, gestionarea carburantului, a documentelor, a siguranței angajaților și o livrare impecabilă a produselor către client, ceea ce duce la eficientizarea costurilor cu flota auto.

Gestionarea flotei a prezentat de multe ori o provocare. Numărul mare de vehicule, locațiile acestora, dar și varietatea operațiunilor necesită un efort coordonat din partea ambelor părți implicate. În trecut, această sarcină era gestionată într-un mod complex și fragmentat cu echipe responsabile pentru una sau mai multe funcții specifice.

Atunci când creezi un produs îți dorești să aibă o aplicabilitate cât mai mare pentru nișa ta de clienți. Testând diverse aplicații, credem că am creat o platformă Web care este ușor de utilizat și rapidă în generarea datelor.