fbpx Sisteme GPS auto - ce sunt și cum funcționează?
sistem gps auto

Sisteme GPS auto - ce sunt și cum funcționează?

Fie că vorbim de sisteme gps auto sau un GPS la modul general, un lucru este cert. De 50 de ani, GPS-ul a revoluționat modul în care ne deplasăm. Folosit cu succes pe uscat, în apă sau în aer, GPS-ul are o poveste interesantă și veche de peste un secol.

 

sisteme gps auto 1

 

Când a apărut primul sistem gps auto?

Înainte să ajungem să utilizăm sisteme de monitorizare GPS performante precum sunt cele din prezent, care să ne ofere informații după un singur click și care să redea procesul de monitorizare flotă până în cele mai mici detalii, a fost o cale lungă de batut.

Primul sistem gps auto a fost inventat de americanul J. W. Jones în anul 1909. Era un sistem gps auto de ghidare ce folosea discuri imprimate cu hărți care arătau direcția prin manevrarea unor cadrane speciale. Chiar și așa rudimentar, acest sistem gps auto acoperea 500 de rute din S.U.A până în anul 1919.

Ideea implementării unui sistem GPS auto s-a dezvoltat odată cu lansarea în spațiu a navei Sputnik în 1957. Acesta a fost gândit pentru a avea aplicabilitate în domeniul militar, în timpul Războiului Rece. Primul sistem de navigație prin satelit a primit numele de Transit și a fost folosit de marina S.U.A. Transit era alcătuit dintr-o constelație de 5 sateliți iar informațiile transmise se actualizau o dată pe oră. Din anul 1983, GPS-ul se putea utiliza în scopuri civile.

Știința a evoluat iar sistemele au devenit din ce în ce mai complexe și cu aplicabilitate în mai multe domenii pe uscat, aerian și naval. În prezent, rețeaua GPS are 30 de sateliți activi.

 

sisteme gps auto 1.2

 

Sisteme GPS auto - Cum funcționează?

Un receptor GPS primește, în orice moment, semnale electromagnetice de la 4 sateliți cu viteza de 50 biți/secundă. Chiar dacă cei 4 sateliți transmit semnale simultan, datele provenite de la 3 sateliți sunt suficiente pentru locația precisă a receptorului. Metoda se numește – triangulație. Semnalul provenit de la cel de-al patrulea satelit este folosit la confirmarea datelor adunate de la cei 3 sateliți. Computerul din cadrul acestor sisteme gps auto identifică distanța față de fiecare satelit și astfel stabilește poziția exactă.

 

Utilizare

Cele mai frecvente utilizări a unor sisteme gps auto sunt:

  • Localizare – prin stabilirea poziției vehiculului
  • Navigația – prin indicarea, în orice moment, a locației în raport cu o rută presetată
  • Urmărirea – prin interconectarea celor 3 componente principale: server-ul conectat la internet, receptor GPS și program de monitorizare

De reținut este faptul că principala funcție a unor sisteme gps auto este să ofere întotdeauna poziția actuală a vehiculului.

 

În ce domenii putem folosi un sistem gps auto?

În prezent, GPS-ul este folosit în numeroase domenii de activitate, de la militar, aviație, maritim, rutier, până la orientarea pietonilor sau cercetarea seismică. Una dintre branșele la care vom face referire în continuare este domeniul rutier.

Stabilirea traseului optim cu ajutorul unor sisteme gps auto este acum mai simplu ca oricând. Prin stabilirea poziției triangulată pe hartă, sistemul va indica traseele cele mai rapide și mai puțin aglomerate iar în funcție de cât de performant este, va putea oferi informații despre starea drumului, accidente sau chiar filtre de poliție.

Agricultura reprezintă un alt domeniu important deoarece, prin ultilizarea unui sistem gps auto, orice companie poate face verificări prin urmărirea traseului urmat de utilaje pe parcele. De exemplu, se poate urmări dacă întreaga suprafață a fost semănată sau erbicidată.

Transportul rutier de marfă sau persoane este, probabil, cel mai răspândit domeniu de activitate în care sunt folosite sisteme gps auto. Acestea implică, pe lângă stabilirea celor mai bune rute, și o monitorizare atentă a tot ce înseamnă comportamentul șoferului în trafic sau asupra vehiculului. De la kilometrii parcurși, alimentări, consum de combustibil, până la emiterea unor rapoarte complexe privind flota auto.

Așadar, necesitatea folosirii unui sistem gps auto este dovedită.

 

Sisteme gps auto de la Alarma.ro

Un sistem gps auto de monitorizare a vehiculelor conține toate instrumentele necesare pentru o urmărire și gestionare atentă a flotei auto. Beneficiile incontestabile ale folosirii unor sisteme gps auto de calitate se reflectă, în principal, asupra bugetului pentru mentenanța flotei de vehicule.

De aceea, prețul este un aspect important. Însă, cu oferta noastră, uiți de griji și te bucuri de afacerea ta în orice moment!

 

sistem gps auto 1.3

 

V-am trezit interesul?

Cere o estimare de pret si demo

Costurile pentru combustibil în afacerea ta pot varia în funcție de locația de unde este procurat acesta și de tipul de carburant utilizat.

Soluțiile GPS de monitorizare oferite de SASFleet nu doar că asigură siguranța flotei, ci și îmbunătățesc nivelul de motivație la locul de muncă. Echipa noastră depune toate eforturile pentru a garanta siguranța flotelor și pentru a crea un mediu de lucru plăcut și motivant pentru echipa ta. 

Monitorizarea GPS include diverse beneficii pentru managementul de flotă precum localizarea autoturismelor din flotă, costuri mai mici de întreținere și optimizarea rutelor

Cât de mult crezi că influențează stilul de condus al șoferilor cheltuielile flotei tale auto? Știai că economia de combustibil e favorizată de conducerea ecologică? Din fericire, printr-un sistem de monitorizare GPS ca cel de la SASFleet accesezi toate  informațiile importante pentru o bună funcționare a parcului auto.  

 

Cu un sistem de monitorizare GPS precum cel de la SASFleet Tracking îți poți optimiza flota în timp ce eficientizezi costurile și corectezi stiluri de condus neadecvate. Unul dintre comportamentele de la volan care poate produce pierderi financiare și poate scădea productivitatea flotei tale este consumul la ralanti.  

Ultimii ani au fost plini de provocări pentru mediul de afaceri, iar majoritatea industriilor au fost forțate să se adapteze schimbărilor aduse de contextul socio-economic actual. Zona de logistică și transport a fost afectată, iar companiile au fost nevoite să adopte soluții inovative pentru atingerea obiectivelor propuse. 

Managementul de flotă presupune de fapt managementul costurilor de mentenanță ale mașinii, gestionarea carburantului, a documentelor, a siguranței angajaților și o livrare impecabilă a produselor către client, ceea ce duce la eficientizarea costurilor cu flota auto.

Gestionarea flotei a prezentat de multe ori o provocare. Numărul mare de vehicule, locațiile acestora, dar și varietatea operațiunilor necesită un efort coordonat din partea ambelor părți implicate. În trecut, această sarcină era gestionată într-un mod complex și fragmentat cu echipe responsabile pentru una sau mai multe funcții specifice.

Atunci când creezi un produs îți dorești să aibă o aplicabilitate cât mai mare pentru nișa ta de clienți. Testând diverse aplicații, credem că am creat o platformă Web care este ușor de utilizat și rapidă în generarea datelor.